Blanka - Inwido - INWI

IG Avanza Nordnet
Blankningsbar ?
Minimicourtage 49kr - 1-99kr
Låneranta 1.25% - >3%
Uppläggningsavgift 0kr - 200kr
Säkerhetskrav 20% - 140%

Vill du korta, shorta eller blanka Inwido?

Vill du korta, shorta eller blanka Inwido? Du gör faktiskt exakt samma sak i alla tre fallen och resultatet kommer att bli det samma det är bara att folk uttrycker sig olika. När du läser om att satsa i nedgång på en aktie kommer du att stöta på många olika uttryck, likt dom vi precis gick igenom. Att ingå en kortposition kan för många framstå som krångligt, men det är det inte. Nedan kommer vi gå igenom steg för steg hur du går till väga för att korta Inwido.

Det finns många anledningar till varför man vill satsa i nedgång i en aktie, du kanske tror att just den aktien skall gå ner i värde för att du tycker Inwido affärsmodell är på dekis? Eller du kanske tror att sektorn kommer ha en mer utmanande framtid och därför finns det stor risk att bolaget kommer sjunka i värde och du vill därför blanka Inwido. En annan vanlig anledning att satsa i nedgång i en aktie kan vara att du tycker att du har för mycket risk i din portfölj redan, kanske mot en sektor och därför väljer att blanka en sektorkollega till ditt verkliga innehav för att minska sektorrisken i portföljen, du väljer då att blanka den du tror är svagast i sektorn och har potential att falla mest.

Hur blankar du Inwido hos en nätmäklare?

Har du redan ett konto hos en klassisk nätmäklare som Avanza eller Nordnet och du känner dig trygg med deras plattform och vill använda dig av dom gör du på följande vis:

Du måste ha en aktiedepå, inte ISK eller kapitalförsäkring

De flesta i som handlar aktier i Sverige idag gör det via en ISK eller kapitalförsäkring. När du blankar kan du inte göra det via en ISK eller kapitalförsäkring utan du måste öppna en aktiedepå för att kunna shorta. Alla positioner i en aktiedepå kapitalbeskattas och eventuell vinst beskattas som kapitalvinst. Detta gör också att du självklart har full avdragsrätt vid en eventuell förlust. Så första steget för att korta Inwido blir att öppna en aktiedepå om du inte redan har det.

Ansöka om ett låneavtal

När du blankar Inwido betyder det att du lånar någons aktier för att kunna sälja dom. För att kunna låna något behöver du sätta upp ett avtal, där kommer du kreditprövas av din nätmäklare för att kunna ingå lån av aktier. Och om du får godkänt på din ansökan kan du gå vidare i din process i att korta Inwido. Denna process tar ofta någon vecka.

Låna aktierna

Om din nätmäklare har listat vilka aktier du kan blanka är det bara att gå in på din aktiedepå och fylla i antal aktier i du vill korta i Inwido och sedan trycka sälj. Detta funkar alltså exakt som att sälja en aktie som du redan äger, skillnaden är dock att nu säljer du aktier du har lånat av någon annan. Om du vill blanka Inwido och den inte är listad och syns i vår tjänst betyder det att din nätmäklare inte har angivit den som en aktie som de alltid har möjlighet att erbjuda kortpositioner i. Du måste då ringa dom och fråga om du kan få låna det antal Inwido du vill blanka. Har dom möjlighet till det måste du också be att dom manuellt lägger in att du kan sälja aktier du inte äger i just det bolaget, annars kan du få ett felmeddelande, eller tro att du blankat aktierna fast du inte sålt några aktier.

Avsluta din position

När du väl bestämmer dig för att avsluta din korta position i Inwido går du in på din aktiedepå och köper lika många aktier som du har blankat. Du har då köpt tillbaka de aktier du tidigare har sålt och kan nu lämna tillbaka dom till den motpart som har lånat ut aktierna till dig. Om du har blankat Inwido och mäklaren har Inwido i sin vanliga lista över aktier du kan korta, lämnas oftast aktierna tillbaka automatiskt och du behöver inte göra något. Har du blankat Inwido och det normalt sett inte är en aktie som din mäklare erbjuder lån i måste du ringa upp mäklaren och lämna tillbaka aktierna. Detta för att avsluta ditt lån av Inwido så du inte behöver betala ränta för aktierna längre än nödvändigt. Som blankare av aktier bör du hålla koll på din depå efter avslutad position så aktierna är tillbakalämnade annars får du ringa upp och meddela mäklaren att du inte längre önskar låna aktien för att slippa betala ränta.

Vilka avgifter och kostnader uppstår när du blankar Inwido via en nätmäklare?

Blanka Inwido via en CFD-mäklare

Har du inte redan ett konto hos en CFD-mäklare går det vanligtvis väldigt fort att skaffa. Klicka här för att komma till vår guide hur du startar ett konto hos IG Markets.

När du väl har ett konto hos en CFD-mäklare täcker det in det mesta du behöver, tillskillnad mot en nätmäklare behöver du inte ingå ett extra avtal för att blanka aktier, det ingår redan i ditt paket.

Hur går du då till väga om du vill blanka Inwido hos en CFD-mäklare?

  1. Sök upp Inwido i sökfunktionen

    Vill du korta Inwido söker du efter Inwido i CFD-mäklarens sökfunktion, väl inne på Inwido väljer du antal Inwido du vill blanka och trycker sälj. Skulle det vara så att listan över vilka aktier som går att blanka via din CFD-mäklare inte är uppdaterad och vi på Blankningsbar.se är feluppdaterade kommer du få ett meddelande som säger att du tyvärr inte kan blanka Inwido inget annat kommer hända.

  2. Avsluta din position

    Hos en CFD-mäklare ser du tydligt vilka dina öppna positioner är, när du i steg 1) blankat Inwido kommer det dyka upp som en negativ position i dina öppna positioner, då letar du upp den och trycker avsluta eller stäng position sen är du klar.

Vad skiljer att blanka Inwido hos en CFD-mäklare jämfört med en traditionell nätmäklare?

Summa summarum finns det flertalet fördelar att blanka Inwido via en CFD-mäklare istället för en nätmäklare. Man skall dock ha respekt för att lära sig en ny plattform om man är van vid en annan sedan tidigare. Dock ligger det både i ditt och CFD-mäklarens intresse att du skall bli nöjd med deras tjänst varpå dom gärna hjälper till och förklarar hur du går tillväga via telefon, chatt eller mail. är det något du tycker är oklart eller har frågetecken kring ovan info tveka inte att höra av dig och fråga oss på denna mailadress: info@blankningsbar.se